Пачули е екзотичен храст от семейство мента с розово-бели цветове. Расте основно в Индия, Малая, на островите Маврицийи Реюнион и има много силен аромат. Използва се заради уханието си още от древността в парфюмерията, в състава на тамян, както и като съставка на репеленти. Есенциалното масло се извлича от растението посредством парна дистилация на листата му. Маслото от пачули (също както виното) „зрее” и става по-хубаво с годините, фина плодова нотка надделява над сухия подправков акорд, цялата композиция става по-деликатна и ефирна. Маслото от пачули активира творческата дейност, създава усещане за душевна изтънченост и прояснява съзнанието. Миризмата на пачулито е дървесно-землиста, зелена, билкова с нюанси на камфор и мъх. Тя е интензивна и тъмна, с много интересно развитие. Началото е от сладки тревисти нотки, богато тръпчиво сърце и смолисто-дървесен драйдаун. Предизвиквайки прилив на бодрост и оптимизъм, то умиротворява, успокоява и създава атмосфера на любов и хармония.
Нотката пачули се използва широко в съвременната парфюмерия като фиксатив и като базова нотка заради богатия си, сладък и земен аромат. Неговият профил, обаче, силно зависи от култивационния процес, времето за беритба, процесът на изсушаване, дистилационните техники и уменията на производителите. Пачули си отива с ветивер, сандалово дърво, кедър, карамфил, лавандула, роза, лабданум, мента, салвия...