ЕТЕРИЧНИ И БАЗОВИ МАСЛА

Етеричните масла са продукти от растителен произход,  които се излъчват от секреторните структури на растенията (екстракти от корена, кората, стъблото, листата или други ароматни структури на растението) и представляват сложни смеси от органични съединения. Те са летливи и липидоразтворими, с характерен мирис и свойства.
Eтеричното масло е душата на растението, неговата концентрирана същност, есенцията на лечебните му свойства.

Етеричните масла трябва да се използват предпазливо и с предварителна информация. Когато се ползват за масаж, те трябва да се разтварят предварително в базови масла. Не е препоръчително директното нанасяне на етерични масло върху кожата, а някой дори са противопоказни.
Базовите и етерични масла са открай време един невероятен лек на природата, основни средства в АРОМАТЕРАПИЯТА. Те са с много силен оздравителен ефект, използват се широко не само за здравословно хранене и лечение, но са неизменна част от козметиката, базирана на естествени натурални източници.

Етеричните масла се извличат чрез дестилация.  Важно за етеричните масла е да са органично сертифицирани. По този начин сме сигурни, че изходното растение, от което е направено маслото е органично и е точното растение (биха могли да се объркат няколко вида растения), както и че няма примеси с други близки растения (например лавандин вместо лавандула).

Използването на по-голямо количество от етеричните масла не е препоръчително. Имайте в предвид, че те са концентрирани силни растителни екстракти. Ако сте начинаещ в използването на етерични масла, може да си направите един лесен тест за алергична реакция. Смесете 1 капка етерично масло с 1 супена лъжица студено пресован зехтин. Намажете отзад на тила в основата на косата или около ямката на лакътя и покрийте с парче плат. Изчакайте 12-24 часа, за да видите дали ще се получи някаква негативна реакция – зачервяване, лек сърбеж или друго кожно неразположение. Ако откриете, че дадено етерично масло ви дразни, опитайте с подходящ заместител на етеричното масло.

Базовите масла се различават от етеричните. Те се извличат чрез студено пресоване на най-маслодайните части на растенията – семена, ядки, плодове. Базовите масла се използват за разтваряне на етерични масла, както и самостоятелно директно върху кожата и косата. Те могат да се смесват помежду си, както и с етерични масла.

Базовите масла се приемат лесно от нашия организъм, защото имат структура много близка до мастната структура на човека. Чрез тях, организмът ни усвоява и етеричните масла.

Друго съществено за Базовите растителни масла е тяхната плътност. Някои масла, като Кокосово, Какаово и Ший, са твърди масла при стайна температура, заради високото си съдържание на наситени мазнини. Някои базови масла имат слънчезащитен фактор – Какаово масло, Ший, Макадамия, Сусамово.

 

 

Няма добавени продукти в тази категория.